Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

" Jeg venter heller til jeg finner en strøken UK original "

Vi samlere er et spesielt folkeslag. Enten det samles på frimerker, amerikanske biler eller plater, har samtalen samlere seg i mellom en tendens til å ta noe av. Selv har jeg samlet i snart 20 år, og ganske seriøst de siste 13-14 årene. Jeg har møtt mange andre samlere på min vei, og mye takket være nettsidene du nå leser, er jeg stadig i kontakt med andre platesamlere. Platesamling er for mange av oss en hobby som dreier seg om både det musikalske og det tekniske. Med det tekniske snakker vi om alt fra labels og covervarianter til verdi på platene våre. Vi samlere har vanskelig for å skjule vår interesse for objekters verdi og priser, og dette er stadig et tema som diskuteres.

Før vi går videre må vi slå fast tre ting som er grunnleggende mål i all platesamling:

1) Plata og coveret bør være i best mulig stand

2) Den bør være komplett med alt som fulgte med av vedlegg, innercover etc

3) 1.pressing eller "original" er det primære målet for de fleste. Mange vil også strebe etter å ha utgivelsesland som er identisk med plateselskapets opprinnelsesland eller artistens hjemland.

Med dette i bakhodet kommer vi til sakens kjerne, nemlig de av samlerne som på død og liv skal vente til det perfekte eksemplaret dukker opp. Ikke vil de ha et middels pent eksemplar, ikke vil de ha en litt senere RE, og ikke vil de ha en nypressing. De vil bare vente til den nærmest urørte originalen dukker opp, og helst til en symbols sum...

Jeg sitter akkurat nå og hører på Pete Brown, fantastisk artist som mange kjenner som tekstforfatter for Cream. Han ga ut en del soloalbum på 70-tallet, og særlig Harvest-utgivelsene er sjeldne ! For klassikeren Thousands on a raft må du kanskje regne med å gi en stor og drøy tusenlapp for ei plate i god stand, omlag  EX/EX. Størst er nok sansynligheten for at du finner den på ebay til denne summen. Det er likevel ikke sikkert at du finner den i dag, kanskje må du vente en uke eller måned før den dukker opp. I tillegg har du den overhengende risikoen for at plata er for optimistisk gradert, at den EX-plata du trodde du kjøpte, i virkeligheten var en VG+.

Et alternativ er å kjøpe den på ei messe eller hos en platepusher i butikk eller på nett. Jeg har aldri hatt albumet for salg/bytte selv, men skulle den dukke opp, ville jeg nok lagt den ut for et sted mellom 1000,- og 1400,- Jeg betegner meg selv som fornuftig og kanskje til og med rimelig når det kommer til prisforlangende for de objektene jeg selv bytter eller selger. Et søk på nettsidene til et par kjente samlere gir imidlertid øyeblikkelig mulighet til å skaffe seg et  eksemplar. Nederlandske Marc Drijer har et eksemplar i sin imponerende samling som kan bli din for kr 1950,- + frakt, forsikring, mva og toll. Vil du heller handle her til lands, har Jørn R. Andersen et eksemplar i M-/M- som han selger deg for 2850,- Begge disse er seriøse samlere som jeg selv har handlet med en eller flere ganger. Vi har nok ganske like interesser, men deres samlinger med salgs / bytteobjekter er intet mindre enn imponerende. Selvsagt koster det, og ofte vel mye. Likevel moro å kikke innom de, linker nederst på siden.

Enten vi snakker 1000, 1500 eller nesten 3000, det er mye penger ! Slett ikke alle er villige eller har muligheter til å betale så mange kroner for en LP. Da kan du gjøre et av følgende:

- Kjøpe den på CD ( Chicken ! )

- Kjøpe en i litt dårligere stand. For 500 kroner får du kanskje en i VG/VG

- Kjøpe en RE. Selv om jeg knapt kan huske å ha sett disse, vil de være billigere ( om de finnes ). Kanskje 250 kroner ?

- Kjøpe en nypress. Både Akarma, Si-Wan, Get Back m.fl lager flotte reprodusjoner av klassiske mesterverk. Pris fra 175 til 300 kr.

- Vent til du finner en på ebay eller QXL til 40 kroner ( kommer aldri til å skje, jeg lover deg ! ). Det er ALT for mange som sitter og scanner nettauksjonene. Selv om Norge er et lite land, og samlermarkedet etter hvert er rimelig oversiktlig, er det fortsatt mange om beinet. Du kan gjøre et "kupp" på QXL og få kjøpt Made in Japan for 70 kroner eller After the Gold Rush for 30, men aldri, aldri Thousands on a raft for småpenger. Tro du meg !

- Vent til brukthandleren borti gata får inn et tilhengerlass med obskur rock som knapt nok solgte i Norge. Du kan kjøpe hele lasset for pengene du ( med større sansynlighet ) vant i lotto...

De fleste samlere gjør noen reale kupp i løpet av "karrieren". De som står på og leter vil finne godbiter nesten gratis. Det har jeg gjort selv en del ganger, og mange av mine samlervenner gjør det fra tid til annen. Jeg skal ikke ta fra dere alt håp, undrenes tid er ikke forbi. Det er selvfølgelig en ørliten sjanse for at også du kan plukke opp Thousands on a raft for en tier....

Mitt poeng er at du kan ikke forvente å finne ALLE de kule objektene fra 60/70-tallet for småpenger. Du har ikke sjans ! Av og til må nok også du bite i det sure eplet og bla opp seddelbunken. Skal du f.eks ha komplette, pene rekker frem til 1980 med så elementære ting som Zeppelin, Tull, Sabbath, Beatles og Stones i originalutgivelser, kommer du ikke i mål om du skal kjøpe platene enkeltvis på det åpne markedet og bare har med vekslepenger. Til det er det rett og slett litt for få album og litt for mange samlere....

Og: Neste gang vil jeg også høre deg si: "OK, jeg kjøper denne re-pressinga, så har jeg i alle fall den kule musikken frem til jeg finner en original"

Linker:

Jørns hjemmeside: http://home.online.no/~jarun/

Marcs hjemmeside: http://www.industrial-silence.com/records/index.php