Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Samlernytt

Glem kunst, aksjefond og høyrentekonto. Skal du investere i noe som virkelig gir avkastning, er vinyl, eller det sorte gull som vi liker å kalle det, det flotteste du kan bruke pengene på. Kampen om godbitene hardner til, og de riktige tingene bytter gjerne eiere for to-tre tusenlapper om dagen.

Jeg har selvsagt vært på årets første platemesse, og kjøpt med meg en liten bærepose med mer eller mindre gode biter. Mange ting frister, men jeg ender fortsatt opp med å avskrive ting fordi jeg oppfatter det som "for dyrt". Av og til er objektene priset litt i høyeste laget, og av og til er de så overpriset at du blir flau på selgers vegne. Særlig gjelder dette utgivelser som finnes over alt, og som du nærmest får kastet etter deg. Det er heldigvis ikke slik at all vinyl er like mye verdt.... Jeg kommer aldri til å gå med på at ei Return eller Twisted Sisters-skive fra slutten av 80-tallet er verdt en hundrings. Dette er plater som siden de dukket opp på bruktmarkedet har vært stabile på en tre-fire tiere, om man skulle være så heldig å finne noe som ville kjøpe de.

Men: Nye generasjoner kjøpere ser ut til å være lette å påvirke, og pakker man inn ellers tvilsom vinyl i store ord og gode salgsargumenter kan man selge hva som helst. Det råeste eksemplet dukket opp her straks før jul, da en luring la ut en LP av People på QXL. Ved å omtale denne som "Sjelden norsk pop-psych" fikk han 850 kroner for albumet. Coveret er riktignok noe psykedelisk, men så vidt jeg vet er dette en kristen gospel-pop-sak, som er obskur, men ikke noe mer. Mitt eget eksemplar kjøpte jeg for 20 kroner for et par år siden, og flere jeg har snakket med mener at en femtilapp er grei pris for denne skiva.....

Platesamling i seg selv er en kunst, som omfatter både takstering, historiekunnskaper, kremmerinstinkt og utholdenhet. Dette er kunskap du som samler må opparbeide deg, og jeg hjelper deg litt på vei på disse sidene. Likevel kan jeg ikke avsløre alle triksene, noe må man holde for seg selv. Markedet hardner til, og det er kamp om de gode objektene. Selv samler jeg i hovedsak rock fra perioden 1967-1973 på LP, og opplever at dette er det mange andre som gjør også, og antallet øker ! Nettopp derfor må vi pent finne oss i at plater kjøpt på det åpne markedet ( messer, antikvariater, ebay etc ) bare øker i pris. 500 kroner for ei tidlig Edgar Broughton-skive i pen stand eller 800 kroner for UK-utgaven av Juicy Lucys fete Lie back and enjoy it!-album på Vertigo spiral-label er ikke uvanlig. Jeg oppfatter dette som litt dyrt, men ikke urealistisk dyrt. Dette er jo reell markedsverdi på platene, og det er lite som tyder på at denne verdien kommer til å synke. Men, lær deg markedet og husk at det ikke er gull alt som er sort.... Jeg tviler på at den tidligere nevnte People-skiva var et like godt kjøp. Fallgruver finnes i platesamlerens verden også !

Så langt har 2007 også bydd på en svært interessant auksjon. En søndag i februar gikk varelageret til nedlagte Lillestrøm Musikkhandel under hammeren i et auksjonslokale på Hedemarken. Der var det svært mye artig å se ! Særlig single-samlere hadde sitt livs sjanse til å kompletere samlinger, og det med uspilte eksemplar som hadde vært lagret i 40 år ! Slike funn er det få av i en platesamlers liv ! Av de norske godbitene var det særlig 50-tallet med Rocke-Pelle og Per Elvis Granberg, samt 60-tallets beat-band som Mojo Blues, Enemies, Rythm Six og 126 som fikk tusenlappene til å fly. På det meste gikk 7" for over tre tusenlapper pr stk denne søndagen !

Bildet: The Enemies 7" med Jahn Teigen går under hammeren.

For oss LP-samlere var det mindre av de råeste godbitene å velge i, men et og annet dukket opp. Folque, Vømmøl, Prudence, Prucel, Gryphon, Brainchild, et par Vertigo-spiraler samt den flotte Glastonbury Fayre trippel-Lp'en gikk for helt overkommelige priser. Langt i fra gratis, men tenk så unikt å finne disse i uspilte utgaver. Det gjør at man om nødvendig også kan betale litt ekstra. Selv nøyde jeg meg med albumet du ser inne i glassmonteren, Ogdens Nut gone flake med Small Faces. Hvi label fra midt '70, originalt rundt gimmix-cover, urørt og uspilt. 300 kroner var en helt grei pris for denne.

Flere kjente "dealere" var observert, enkelte ute på storhandel, så jeg ser ikke bort i fra at noe av dette vil bli å finne på QXL, messer eller ebay etter hvert. Likevel sitter jeg med inntrykk av at særlig de dyrere singlene havnet hos folk som har tenkt å beholde de.... En svært hyggelig dag, med god stemning på tidenes mest oppsiktsvekkende bygdeauksjon, mange ble tusenlapper fattigere, noen tjener de inn igjen, mens de fleste har skaffet seg et eller flere objekter de har ligget søvnløs og tenkt på i lang lang tid....

Jakten på god rock fortsetter utover i 2007 !