Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

November

Jeg utroper herved November til nordens tøffeste 70-tallsband ! Stockholmsbandet ble dannet i 1969, og platedebuterte i 1970. I løpet av en treårsperiode utga de 3 svært sterke album, så godt som uten svake øyeblikk. De var hele veien tro mot utgangspunktet, som best av alt kan forklares som en hybrid mellom Cream og Black Sabbath. Høres dette lovende ut ? Jeg garanterer at du ikke vil bli skuffet !

Riffbasert tung-blues og hard rock, krydret med forsiktig bruk av piano, fløyter og andre eksperimentelle tendenser er oppskriften November var bygget på. Med et svært godt øre for monster-riff av ypperste klasse, lyktes de også særdeles godt. Man sporer også inspirasjon fra bl.a Mountain, Ten Years After og Led Zeppelin, men det er utvilsomt Cream og Black Sabbath som ligger nærmest opp til Novembers sound. Trioen med Christer Stålbrandt, Richard Rolf og Björn Inge blir stående som noe av det råeste vi har hørt fra sverige noensinne !

November var, sammen med Pugh Rogefeldt, blant de aller første rockeartistene til å synge på svensk ( om man ser bort i fra den klart politiske delen av rocken, ofte omtalt som "proggen" ). Svensk er et utmerket "sangspråk", som kler musikken på en fortreffelig måte. Det sies at Novembers bruk av morsmålet, var direkte årsak til at norske Høst også valgte å synge på norsk da de startet tidlig på 70-tallet.

November ble oppløst i 1972, og Christer Stålbrandt var med på å starte progbandet Saga ( ikke det Canadiske, nei.... ). Dette er absolutt også et band som er verdt å sjekke ut ! I 1993 ble det utgitt en live-CD med November, og bandet ble også samlet til en reunion-konsert. Ellers har det vært stille rundt denne fantastiske power-trioen.

Kvaliteten på de tre studioalbumene til November holder så jevn høy kvalitet, og er såpass like i sitt uttrykk, at det spiller liten rolle hvem du begynner med. Hvorfor ikke ta de kronologisk ? I alle fall om du satser på vinyl-utgavene, er debuten den klart enkleste å få tak på. Den bør du få i grei stand for rundt fire hundrelapper..... De to påfølgende er ofte litt mer kompliserte å finne...Alle tre er heldigvis ute på CD også !

November diskografi:

En ny tid är här ( 1970 ) 9/10

 

 


 

 

 

 

2: Noveber ( 1971 ) 9/10

 

 


 

 

 

 

6:a November ( 1972 ) 8/10

 

 

 


 

 

 

Live innspilt 1972 ? ( 1993 ) 8/10